So mi rekli: » Ni Lofer najlepši, pejt Sexten pogledat!« Pa smo šli 🙂

In res smo bili vsi presenečeni nad arhitekturno kreativnostjo lastnika tega kampa. Ambient je prav poseben, res unikaten in iz normativov, ki jih običajno pričakujemo. Ni čudno, da postaja magnet za popotnike, saj poleg čudovitega pogleda na Dolomite ponuja še veliko več.

Je neobičajno že običajno?

Poleg lastne strehe nad glavo, katero lahko postaviš na različno veliko parcelo ali parkirišče, lahko izbiraš tudi v bogati ponudbi ostalih vrst prenočevanja: mobilne ali lesene hiške, apartmaji, sobe … pa do hišk z jacuzzijem na drevesu.

V ponudbi najdeš tudi 6 velikih individualnih kopalnic z wellness kadjo in počivalnikom na lastni, ograjeni in pred pogledi skriti leseni terasi nad žuborečim potočkom.

Fasade funkcionalnih objektov sledijo staremu tiroskemu stilu. V ta namen se odkupujejo stare hiše in tu jih ponovno sestavijo. Medtem, ko je notranjost seveda popolnoma nova in prilagojena namenu. Okolica je lično urejena, parcele so po potrebi ograjene ali z lesenim plotom ali z zelenjem. Izbiraš lahko med različnimi velikostmi parcele, zato prostor prijetno diha.

Caravan Park Sexten smo doživeli ponovoletno in brez gužve. Idealno!

Ko imaš vse na eni lokaciji

V glavni stavbi pri vhodu, kjer je tudi hotel, sta dve restavraciji in vinska klet, zadaj pa wellness kompleks z bazenom. Bazen ima tudi izhod na lastno zunanjo plažo.

Tu blizu je tudi trgovina, v kateri lahko kupiš vse, kar si pozabil doma, tudi za šport ali kampiranje. Veliko je tudi drobne obrti, darilni program in zanimivih izdelkov za dom. Tudi na oddelku z živili imaš pohvale vredno lokalno izbiro. Skratka, tu dobiš vse, ker sprehod do prve trgovine ni kratek.

Kamp ima tudi 3 večje objekte s sanitarijami in spremljevalnimi prostori kot so pralnica, sušilica, pomivalnica, umivalnica, česalica, počivalnica, čakalnica, likalnica… ni da ni  🙂 vse opremljeno z aparati. In seveda v določenem dizajnu, dišavami in ambientalno glasbo. Za otroke je tudi poskrbljeno, vse je prilagojeno njihovi višini. Prav tako so pozorni tudi do štirinožcev, tudi za njih imajo lično urejene kopalniške prostore.

Otrok si z lahkoto najde družbo ali na otroškem igrišču ali v prostorih za otroška druženja, kjer je tudi večnamenski prostor.

Gost se torej v kampu lahko počuti udobno, urejena je najmanjša malenkost. Za nas še jezik ne predstavlja noben problem, saj so na ključnih mestih sami naši. Če ni Marko, je pa Ivica 🙂

Govorijo pa vse: italijansko, nemško, angleško… prodajalka na blagajni, naše gore list, je imela na pritrjeni službeni tablici kar 6 zastavic.

Pred kampom je tudi večje parkirišče za osebna vozila, garažna hiša in postajališče za cca 35 avtodomov. Ta prostor je opremljen z vodo, elektriko ter odpadno vodo. Sanitarije so blizu in dostop do njih je urejen. Tu zraven je tudi pralnica za mala in velika vozila.

Avtobusno postajališče je takoj pri vhodu.

Načrt kampa Caravan Park Sexten najdeš tukaj.

Ko si enkrat v Dolomitih, ti prej zmanjka časa kot pa idej za izlet.

Vse je naenkrat blizu.

Kamp leži na italijanski strani južne Tirolske, v dolini Pustertal/Alta Pusteria, blizu kraja Sexten/Sesto ob vznožju vzhodnega dela Dolomitov.

Ta del Dolomitov je znan kot Nacionalni park 3 Zinnen/Tre Cime in spada pod okrilje svetovne dediščine Unesca.

Torej, prilik za uživanje, pohajkovanje ali resnejše športanje je ogromno, saj je narava res izjemna in v vseh sezonah bogata. Pa tudi človek je skozi zgodovino pustil tu svojo sled, bližnja mesteca so atraktivna, lepo urejena in zanimiva za obisk. Priporočam Toblach/Dobbiaco in Innichen/San Candido. Slednji letos praznuje 1250 let.

Če planiraš izlet, si lahko ogledaš koledar dogodkov.

Iz kampa v Sexten in naprej

Mimo kampa pelje urejena sprehajalna pot – ura in pol do kraja Sexten/Sesto.

Urejena je tudi avtobusna povezava (proga 446) do Innichena/San Candida. Od tu dalje lahko uporabiš tudi vlak (Toblach-Villach). Vožnja z avtobusom od kampa pa do kraja Moos in prve sedežnice je kratka (dve postaji), do Sextna/Sesta in prve gondole imaš 20 min, do Innichena/San Candida pa 35 min.

Da pa kje ne obtičiš, bodi pozoren na vozni red in proge.

Smučišče 3 Zinnen ni veliko, lahko pa zadovolji tudi zahtevnega smučarja. Smučišče petih vrhov so pred leti povezali v sistem in uredili krožno pot Giro delle Cime. Na voljo imaš krajšo ali daljšo različico poti, pri slednji pa moraš uporabiti tudi skibus.

Interaktivno povezavo za Giro pa najdeš tukaj.

Kaj smo mi doživeli v samo treh dneh?

Izredno veliko!

En dan wellness, namakanje in kopanje pod zvezdami v kampu. En dan odlična smuka, kjer smo uživaško naredili tudi krajšo različico Gira. In en dan sprehod skozi stara mestna jedra. Na poti domov smo si privoščili še večerni Weißensee.

V dobri družbi je podaljšan vikend minil kot bi mignil. Ob tem smo dobili nove ideje za izlete, ujeli nepozabne spomine ter izjemno uživali v lokalni ponudbi. Vsepovsod smo naleteli na prijazno osebje, okušali odlično lokalno hrano ter občudovali zanimivo arhitekturo, spoznavali krajevno zgodovino in seveda srečevali različne pristope promoviranja lokalne identitete. Pri sosedih znajo in to že dolgo!

Ja, turizem smo ljudje. Še kako globoko in resnično.

AKAR, ADRIA CARAVANING: za vas pišemo, rišemo in razmišljamo… več sorodnih člankov najdeš tukaj.