Po objavi zadnjega našega potepanja po Pagu, sem dobil kar nekaj vprašanj, kako smo lahko zdržali

9 dni brez elektrike?

Sicer nismo bili brez “elektrike”, le priključiti na zunanji vir napajanja se nismo mogli.

Najprej o sistemu, ki je vgrajen v našega Niesmanna (sistem je bil vgrajen v Sloveniji). Namesto dveh standardnih 100 Ah C20 AGM akumulatorjev, kjer je na razpolago zgolj 50% kapacitete – torej skupaj 100Ah, imamo vgrajena 2 Litijionska akumulatorja, vsak po 90Ah s tem, da je uporabnih vseh 100%. Torej imamo “zalogo” 180Ah.

Zanimive so še naslednje primerjave, pri tem, da so dimenzije identične:

 • teža 2 AGM 48kg, 2 Litijionska samo 25kg,
 • število uporabnih ciklov 300AGM, 2000 LiIon .

Torej, če primerjamo jabolka z jabolki, je LiIon akumulator cenejši od AGM akumulatorja!

Varnost:

 • vsak akumulator ima v sebi vgrajen tako imenovani “Battery Management”, ki skrbi za uravnoteženo polnjenje in praznjenje posameznih celic znotraj akumulatorja,
 • varnostni odklopnik, ki akumulator odklopi v primeru prekomernega praznenja,
 • Bluetooth vmesnik za povezavo in nadzor preko mobilne aplikacije.

Tehnolgija akumulatorjev je LiFePo, ki velja za varno in zanesljivo.

Seveda zaloga 180Ah ni zadostovala za 9 dni – imeli smo kar nekaj porabnikov, saj je “dopust” služil prvenstveno za izvedbo video projekta. Uporabljali smo:

 • 2 prenosna računalnika,
 • dron,
 • profesionalni fotoaparat/kamera,
 • akcijska kamera,
 • 3 mobilne telefone,
 • 3 tablice.

Vse to je bilo potrebno vsakodnevno polniti, poleg porabnikov, ki so že tako v avtodomu – luči, zračno gretje, dodatno vodno gretje kabine, …

*Stanje akumulatorja (prikaz je za vsak akumulator posebej): levo zvečer, desno zjutraj – predno smo šli na dnevni potep.

Kot edini vir napajanja je bil na razpolago motor … oz alternator. Nobeno čudo tehnike, saj so alternatorji sestavni del avtomobila, odkar je vgrajen električni zaganjač. Pa vseeno obstajajo razlike. Navaden alternator, brez dodatnega regulatorja daje od sebe napetost in tok, ki sta odvisna od obratov – višji kot so obrati, višja je napetost in večji je tok.

Če pa je vgrajen EURO 5 ali EURO 6 motor pa je zadeva malo drugačna. Zaradi iskanja rešitev po čim manjših izpustih, je alternator pri teh motorjih “pameten” in ko je štartni akumulator poln (kar je praktično po nekaj minutah delovanja), akumulatorja ne polni več 🙁

V našem primeru pa je vgrajen DC/DC polnilnik oz. kot nekateri radi rečejo “Booster”. Ta skrbi, da se ne glede na stanje štartnega akumulatorja – dodatni akumulatorji, ko motor deluje, polnijo glede na karakteristike le teh (WET, GEL, AGM, LiIon).

Tudi maksimalni tok polnjenja se nastavi – v našem primeru litijskih akumulatorjev, smo oba akumulatorja polnili kar z maksimalnim tokom, ki ga omogoča DC/DC polnilnik – 50A (zgornja dovoljena meja, ki jo dopušča naš litijionski akumulator bi bila 90A, skupaj torej 180A).

Da smo pokrili dnevne potrebe je bilo dovolj od 60 do 90 minut vožnje dnevno.

*DC/DC polnilnik je siva “škatla” na sredini z napisom Mastervolt.

AKAR, ADRIA CARAVANING: za vas pišemo, rišemo in razmišljamo… več sorodnih člankov najdeš tukaj.