CMT – mednarodni sejem kampinga, karavaninga in turizma

Za nami je obisk enega večjih sejmov na temo turizma in s tem povezanega potovanja ter preživljanja prostega časa, kot so golf, kolesarjenje, wellness, križarjenja… (CMT – Caravaning, Motorhome and Turism)

Izreden obisk je potrdil, da CMT ostaja vodilni sejem v regiji. Ponudba sejma je bila resnično bogata, obsejemske prireditve pa tudi.

Odprte debate

V hali 10 so na prijetno urejenem prostoru potekale odprte debate na temo potovanja z avtodomi, ki so se večkrat na dan redno vrstile vse dni sejma.

Organizacijo in vodenje teh debat je prevzela agencija Camp Republic. Njen predstavnik, g. Peter Dräger, je z debatno skupino poslušalce peljal skozi različne perspektive zelo aktualne teme, kot je prihodnost avtodomarstva.

V debate so bile zajete nove destinacije, samogradnja, novosti, trendi… skratka zanimive ideje in razmišljanja, ki odprejo spet nova razmišljanja.

Na njegovo povabilo smo se zainteresirani z veseljem udeležili petkove debate pod naslovom  Trajnost, družbena odgovornost in varovanje podnebja (Nachhaltigkeit, Soziale Verantwortung und Klimaschutz).

Če se dotaknem samo nekaterih dilem:

Avto – kdo je bolj trajnostno naravnan?

Nekdo, ki vozi 30 let star avtodom ali nekdo, ki vsake toliko zamenja za novejšega, izboljšanega.

Prvi se trudi, da bi ga kljub veliki porabi in slabih CO2 vrednostih obdržal kar se da dolgo pri življenju. Hkrati zagovarja njegovo enostavnost vzdrževanja, ga servisira sam ter se zaveda, kolikšno obremenitev za okolje bi pomenil, če konča na odpadu.

Drugi seveda, zagovarja izdelavo iz okolju bolj prijaznih materialov in boljših vrednosti izpustov. Industrijskega posega v okolje ter okoljske obremenitve proizvodnje ne upošteva.

Iztrebki – gnojio ali smrdeč element v okolju?

Prvi zagovarja tezo, da opraviš potrebo kar v naravi. Poiščeš skrit kotiček za grmovjem, opraviš in z lopatko, ki si jo vzel s seboj, svoje iztrebke lepo zakoplješ. Dejanje zagovarja kot eko ravnanje tudi zato, ker v svojem avtodomu nima WC-ja in kopalnice.

Sicer se lahko izkaže, da so ta grmiček pred njim uporabili že drugi in zadeva najbrž ni nič kaj prijetna, še posebej za nekoga, ki v tem okolju živi. Eni za seboj pospravijo, drugi pač ne.

Tudi kolikokrat na dan se je treba tuširati, je bilo eno od vprašanj, ki pa ni dobilo odgovora.

Na drugi strani pa so bolj sodobni avtodomarji, ki svoje potrebe opravljajo v svojem WC-ju in tega redno praznijo v organizirane zbiralnike z vso kemijo vred …

Ob tej priliki je bila predstavljena še situacija, da je bila čistilna naprava v nekem turističnem kraju, z večjim številom kampov, v poletnih mesecih zaradi preobremenitve s kemikalijami tik pred kolapsom.

…In kdo je sedaj nor in kdo je eko?…

Odpadna embalaža – kam z njo?

To, koliko je danes odpadne embalaže, verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Se spomnim iz svojih rosnih let, da smo v kontejner smeti odnašali dva do trikrat na teden. Danes pa … prepričan sem, da se z vprašanjem, kam z odpadki, vsak od nas dnevno srečuje.

Nenazadnje tudi, če kupuješ v eko trgovini, ti lahko na blagajni, brez slabe vesti, vse zapakirajo v plastično vrečko.

Včasih smo se spraševali, kje je kritična meja prebivalstva, da se še lahko pridela dovolj hrane. Danes pa je vse bolj jasno, da smo presegli kritično mejo, pri kateri lahko še obvladujemo odpadke.

Žalosten je pogled na čudovite peščene plaže polne naplavljenih odpadkov, otoke smeti v oceanih, zastrupljene reke … potrošniška mrzlica ter bitka za čim večjim zaslužkom terjata svoj davek.

In …

… za zaključek debate je sledilo še razmišljanje, kaj lahko vsak od nas že danes stori, da zmanjša obremenitev na lokalno okolje.

Uporabljaj naravna mila.

Namesto kemije uporabljaj naravne preparete za WC kasete, ki so celo cenejši.

WC kasete vedno prazni na za to predvidenih mestih.

Kjerkoli si, ne puščaj smeti za seboj.

Če se le da, podpri lokalno gospodarstvo z nakupom izdelkov lokalne skupnosti.

AKAR, ADRIA CARAVANING: za vas pišemo, rišemo in razmišljamo… več sorodnih člankov najdeš tukaj.