Lep konec tedna je treba izkoristiti na snegu

In ko iščeva lokacijo, je bližina smučišča vedno dobrodošla. Ker je takih lokacij malo, jaz pa hočem odkrivati kaj novega, je seveda treba pokukati na zemljevid. Aplikacija Google maps je res carska. In tako je padla ideja, da greva pogledat Grosseck. To smučišče je manjše, kamp Mauterndorf s štirimi zvezdicami pa 50 m od gondole. Grosseck neposredno združen s smučiščem Speiereck pa daje še več možnosti za užitek. Obetavno zelo.

Mauterndorf je del okrožja Lungau. Z LUNGAU smučarsko vozovnico lahko brezplačno dostopaš do naslednjih smučišč, ki so med seboj povezana z redno bus linijo: Obertauern, Grosseck-Speiereck, Fanningberg, Katschberg-Aineck in Schönfeld. Celotno področje skupaj obsega 300 km prog.

Povprečna nadmorska višina naselij v dolini je 1000 m. Celotno okrožje Lungau skupaj s koroškimi hribi Nockberge od leta 2012 spadajo v večji biosferni rezervat in je pod zaščito UNESCA.

Kamp Mauterndorf

Šla sva čez Katschberg in v manj kot 2,5 ure prispela na cilj. Parcel na izbiro je bilo dovolj, izbrala sva tisto s pogledom na Grosseck seveda.

Odkar sem postala avtodomarka, še posebej obožujem jutranje poglede iz postelje… neprecenljivo! Še posebej, če se vzpetina obarva pravočasno… takrat, ko zjutraj odprem oči 😊

Kamp obratuje celo leto

Ob najinem prihodu so bile vse parcele očiščene, sicer od snega razmočene, a ravne. En sanitarni objekt je modern in velik. V njem najdeš vse potrebno, kot se za avstrijski kamp spodobi: poleg prostornih sanitarnih prostorov z vsem in še več (lahko si tudi najameš kopalnico za dalj časa). Tu so še prostori za sprostitev: savno, solarj, fitnes, masažni del… V istem sklopu je tudi trgovina in kafetarija. Skratka, vse na enem mestu pod ogromnim objektom, ki spominja na en velik obnovljen skedenj.

Kamp je prijazen tudi do otrok in domačih ljubljenčkov, saj se za vse najde primeren sanitarni prostor.

V kampu je na voljo tudi najem apartmaja ali mobilne hiške. V posebnem objektu pa je na razpolago tudi večja ogrevana skupna shramba za smuči, sušilnica za čevlje ter manjši prostor za sušenje oblačil. Ker je prostor skupen, so seveda tudi vonjave skupne. Sistem shranjevanja smuči omogoča zaklepanje opreme z lastno ključavnico.

Osebje na recepciji je zelo prijazno, trgovinica je skromna, kruh je potrebno naročiti. Poleti ima kamp tudi zunanji bazen.

Iz kampa vodi široka in osvetljena sprehajalna pot do naselja Maunterndorf. Do gondole pa te loči samo nekaj stopnic.

Smučišče Grosseck – Speiereck

Je združeno smučišče, na katero lahko dostopaš z dveh krajev: Mauterndorf in Speiereck,  ima skupaj dve kabinski žičnici, 4 sedežnice in 4 vlečnice. Ima 50 km pist, najdaljša je 8km, od tega eno pisto za smučarske treninge, prevladujejo pa enostavne proge.

Vse proge so široke in odprte. Slovi kot nezahtevno družinsko smučišče. Leži na višini od 1.000 do 2.400m in ponuja fantastične razglede na okoliške hribe in doline. Na vrhu vsake kabinke stoji gostinski objekt, ponudba je seveda tipično domača.

Med obema gostincema je po gozdni cesti varno speljana steptana in nezahtevna 1,5 km dolga sprehajalna pot. Ta pešpot lepo zaokrožuje ponudbo smučišča, saj je ob lepem vremenu precej obiskana.

Smučišče ima tudi tretji gostinski objekt, ta leži malo višje v breg in je tudi dosegljiv pešakom.

Za tiste z manjšimi otroki naj omenim še zanimiv otroški del smučišča, ki se pa nahaja na sosednjem smučišču Speiereck, ob zgornji postaji kabinke. Dostop z majhnimi otroci do tja je boljši s strani St. Michaela in morda kamp Mauterndorf zato ni udobna izbira.

In kako sva mi2 preživela vikend?

En dan na smučeh in en dan peš.

Odločitev je bila zelo enostavna 😊 … saj se še nikoli nisem sprehajala po smučiščih v pohodni opremi. In moram priznati, da je bilo vreme ter občutek čista fantazija.

Pozno marčevski sneg in sonce, oboje brez pripomb. Proge so bile do poldneva še trde, potem so južne flehe začele hitro popuščati. In v gojzarjih je seveda sprehod lepši, še posebej, če traja dlje. Ta gozdna cesta je do konca obdržala svojo trdoto.

Ob lepem vremenu se čas ustavi

Obisk pohodnikov je bil oba dneva približno enak, gostilni pa tudi precej zasedeni in prostori za sončenje v času delovanja kabink polni.

Ker je sonce že visoko, sem prišla na idejo, da ostaneva do konca in nato odideva peš v dolino. Pa ker je moj mož previdne sorte, je raje preveril idejo še pri domačinu. Izkazalo se je, da bi hodila dol več kot 2 uri. Sicer po urejeni gozdni cesti, vendar v napoto teptalnikom prog. V zimskem času pa to niti ni priporočljivo brez zimske opreme, poznavanja poti in baterijske svetilke… Skratka fejst bi ga pihnila pa čeprav je ideja popolna 😔

V soboto zvečer sva obiskala tudi naselje Mauterndorf.

Do tja sva peš iz kampa potrebovala ene pol urce po sprehajalni poti. Sprehod je res lep, saj hodiš po makadamskih in stranskih poteh mimo novogradenj ali skednjev.

Samo naselje pa je razočaralo, saj sem pričakovala malo več. Od smučarske vasice ni bilo nikjer sledi. Pridih starih časov je bilo opaziti le na fasadi majhnega jedra, ki je le delno prenovljeno. A prazno.

Zabave, lokalov, post smučarskega življenja pa tukaj očitno ni. Z eno besedo: zaspano. No, morda delam kraju krivico in je v času viška sezone drugače. Da se razumemo, nisva iskala zabavišč, samo kak zabaven lokal z après-ski vzdušjem. Po vsej verjetnosti je krivo tudi to, da je bil vikend izven sezone in na smučišču več pohodnikov kot smučarjev – torej dnevnih gostov, ki večere preživljajo raje doma.

So pa najin zaključek dneva luškano popestrila urejena pročelja zasebnih namestitev.

AKAR, ADRIA CARAVANING: za vas pišemo, rišemo in razmišljamo… več sorodnih člankov najdeš tukaj.