Žal vsako leto znova opažamo pomankljive in nestrokovne izvedbe električnih inštalacij v avtodomih (in plovilih). Najpogostejše napake so neprimerne spojke na električnih kablih, nepravilna namestitev varovalk, predvsem pa premajhen presek vodnikov: “Sem pač te vzel, ker sem jih imel ravno doma.” V kolikor se odločate, da boste dograjevali ali predelovali električne inštalacije sami, naj vam bo vodilo varnost. Vedno več udobja si želimo tudi na potovanju, kar je prav. Več je tudi prenosnih elektronskih naprav, ki so lačne elektrike,  vendar pa ima fizika svoje zakone, ki jih je potrebno upoštevati!

Mastervolt Cable Diameter

Pravilni presek vodnikov pri 12V (24V) sistemu v avtodomu je ključnega pomena za varnost, kot tudi za učinkovitost priključenih naprav. To velja tudi za 230V sistem, vendar so tokovi bistveno majši in posledično padci napetosti na kablih temu primerno manjši.

Premajhen presek vodnika pomeni pregrevanje vodnikov, v skrajnem primeru pa je lahko vzrok za nastanek požara.

Poleg varnosti pa pravilna izbira preseka zagotavlja tudi optimalno delovanje naprav.

Kot primer, lahko vzamemo ožičenje med polnilnikom in baterijami. Če je presek vodnikov manjši, kot je priporočeno, pride do prekomerne izgube napestoti na kablih in posledično do prenizke napetosti na sponkah baterij. Le te se nikoli ne napolnijo do konca, kar zmanjšuje njihovo življensko dobo.

Premajhen presek kablov je velikokrat vzrok za neučinkovito delovanje pretvornikov (12V na 230V). Podobno kot pri prejšnjem primeru pride do prekomerne izgube napetosti na kablih. Vhodna napetost na sponkah pretvornika je (veliko) nižja od dejanske napetosti na sponkah baterij, zaradi česar se pretvornik izklopi prezgodaj in ne izkorišča polne kapacitete baterij.

Presek vodnikov

 

Mastervolt presek vodnikov
Preseki v tabeli so podani za dolžine kabla do 5m.

Enostavna ocena (Rule of Thumb)

  • Pri 12V ali 24V sistemu ocenimo presek: 1mm² za vsake 3A toka.
  • Pri 230V sistemu ocenimo presek: 1mm² za vsake 6A toka.

Primer: Če imamo polnilnik za baterije z nazivnim tokom polnjenja 75A, mora biti presek kablov vsaj 25mm².