Ko na dvorišču pogledaš parkiranega Smove 6,9Q, najmanjšega a najbolj naspidiranega iz palete modelov Niesmann+Bischoff, si zaželiš, da ga čim prej izprobaš in tako preveriš njegove fascinantne vozne kapacitete… Pa smo šli. Zaželeli smo mu alpskih cest, ovinkov in še ovinkov in teh je v Alpah seveda na pretek. In tako je najstarejša alpska razgledna cesta od Könnigsee-ja pa do Bodensee-ja logična izbira. Da pa mu do tja ne bi bilo dolgčas, smo namesto avtoceste in tunelov raje izbrali Grossglockner.

Med vsemi temi uživaškimi ovinki smo si vmes uspeli ogledati stanje največjega ledenika v vzhodnih Alpah, za katerega moram komentirati, da je zelo žalostno. V živo smo si gledali iz oči v oči s kozorogi in svizci ter vozilo izprobali v vseh vremensko možnih pogojih. In imel je celo srečo, da se je lahko postavil ob bok in šopiril z izbranimi naspidiranci parkiranimi na vrhu prelaza.

Adria Caravaning

Tako lahko z veseljem potrdimo, da vse napisano o tem, kako se Smove odraža na zahtevni cesti do pike drži! Razširjen kolotek in 18” platišča so zakon. 150 vrancev pa tudi odlično potegne v klanec. Lahko me odnese še bolj v detajle in omenim nizko težišče in boljšo torzijsko trdnost, AL-KO nizka šasija, idealna razporeditev teže… Ko tak avtodom zapelješ po ovinkih in imaš ob tem res občutek, da voziš osebno vozilo… ja, je vreden vsakega centa!

Navdušeni smo nato nadaljevali po planu do Berchstesgardna. Med potjo smo želeli poskrbeti tudi za naše ostale želje in napolniti hladilnik s konkretno lokalno robo, zato smo se ustavili v kraju Lofer, ker premore res dobro mesnico. Da pa ima tudi večkrat nagrajen kamp, smo spoznali že takoj ob prijavi. Na ta način smo preverili še, kako se Smove obnese, ko miruje med svojimi daljnimi sorodniki.

Akar, Adria Caravaning

Ja, tudi tu ima svojo moč. Samo s tem, ko je stal odprt na parkirišču in tako dosegljiv očem, ki so se ozirale za njim, si je od mimoidočega prislužil iz lesa izrezljan encian. In tudi mi, vsak svojega, samo zato, ker smo mu dovolili vstopiti v – prevajam citat: »Najlepši avtodom, kar sem jih videl.«

Ja, to je Smove! Od zunaj zapeljiv, okreten in poskočen, znotraj pa najlepši 🙂